10 странни факта за мозъка

Новите технологии позволяват на учените да научават нови и нови факти за мозъка. Някои от тях са добри новини, някои са малко странни, но всички ни дават повод за размисъл.

Ето десет факта за мозъка, които най-вероятно не сте чували преди:

Факт #1: Мозъкът съдържа половин галактика от малки компютри

Мозъците ни имат между 86 милиарда и 100 милиарда неврони – клетки, които предават сигнали в мозъка. Това е около половината от звездите в Млечния път. Невроните ни помагат да учим нови неща и да се развиваме всеки ден.

Факт #2: Мозъкът създава нови неврони непрекъснато

Докато детето се развива в утробата на майката, мозъкът му създава неврони със скорост 250,000 неврона за минута. След раждането този процес се забавя, но продължава през целия живот на човека.

Факт #3: Мозъкът непрекъснато се препрограмира

the-strong-brainВсеки от милиардите неврони е свързан с хиляди други. По този начин те си взаимодействат, за да извършват функциите си успешно. Непрекъснато се създават нови връзки, променят се и се премахват в отговор на нашите действия. Ако две области в мозъка се активират едновременно, невроните в тях формират повече връзки помежду си. По този начин асоциациите между тях стават по-лесни и бързи в бъдеще. Другият вариант е да се сформират отделни мрежи, но ще отнеме по-дълго време да се активират едновременно. Колкото повече се упражняваме в нещо, толково по-лесно ще бъде за мозъка ни да го прави. Изисква се практика, практика и още практика!

Факт #4: Мозъкът разхищава енергия

Мозъкът съдържа кръвоносни съдове с обща дължина над 600 километра и използва около 20% от общата енергия на тялото и приетия кислород. Взаимодействието между електроните генерира около 25 вата електричество – достатъчно, за да захрани малка електрическа крушка.

Факт #5: Мозъкът мрази диетите

На пръв поглед мозъкът сякаш съдържа доста излишно пространство – около 60% мазнини или 73% вода. Всъщност това е изключително важно за използването на цялата енергия. Дехидратация от само 2% пречи на вниманието и паметта и мозъчните клетки, които имат нужда от енергия, започват да изяждат други мозъчни клетки. По тази причина имаме нужда от храна и почивка, за да може мозъкът ни да използва пълния си потенциал. Хранете се здравословно и пийте достатъчно вода.

Факт #6: Областите в мозъка са едновременно специализирани и многостранни

Вероятно си чувал, че определени области в мозъка ти контролират определени дейности. Въпреки това, това разделение на дейностите не е написано на камък. Много от мозъчните ни процеси включват няколко области в мозъка, които си взаимодействат. Когато една област е наранена, останалите могат да изземат функциите й. Някои пациенти, на които половината мозък е оперативно премахнат, успяват да функционират без значителни промени. С други думи, мозъкът е като пъзел с много парчета. Всяко от тях изпълнява различни функции. Дори да махнем някои от парчетата, все още ще виждаме голямата картина.

Факт #7: Мозъкът може да контролира времето

brain-time-controlНашето възприятие за времето е резултат от възприемането на множество сигнали и организирането им по начин, чрез който могат да бъдат обработени. Колкото повече сигнали възприемаме – особено ако са непознати – толкова по-дълго ни отнема да ги организираме. Затова моментите, когато изпитваме нещо ново или интензивно, ни се струват по-дълги от обикновено. Можем да накараме времето да върви по-бавно, ако се поставяме в непознати и интересни ситуации – почти като да живеем по-дълго, само като правим нови неща.

Факт #8: Мозъкът спира да расте, но никога не спира да се променя

Вярно е, че мозъкът спира да расте на обем и маса в даден момент, обикновено около 18-годишна възраст. Въпреки това, физическата му структура – плътността и относителния размер на различните области – продължава да се променя през целия ни живот. По тази причина ставаме добри в дейности за възрастни – като паркирането на стръмна улица, и забравяме как да въртим обръч.

Факт #9: Стресът може да промени мозъка

stressСтресът не е само неприятен, но може да повлияе на развитието на мозъка, да убие неврони, да разруши невронни връзки и да попречи на създаването на нови. Избягването на страса и научаването на нови техники за справяне с него, е важно както за настроението, така и за функционирането на мозъка.

Факт #10: ТИ имаш силата да промениш мозъка си

Без значение с какво се занимаваш, ти непрекъснато променяш мозъка си, като учиш и правиш нови неща в ежедневието си. Ти имаш контрол не само върху знанията си, но и върху начина, по който мозъкът ти работи. Като използваш различни области в мозъка едновременно, невроните в тях ще взаимодействат помежду си. Дейности като фитнеса, медитацията, ученето на чужд език, свиренето на музикален инструмент и решаването на проблеми могат да доведат до създаване на нови невронни връзки и да ускорят скоростта на работа на мозъка. Това е особено важно за деца, които имат трудности с четенето. С редовни упражнения, мозъчните пътища могат да бъдат изградени и четенето да стане по-приятна дейности. Софтуерът Fast ForWord е особено полезен в тези случаи.

Източник: Scientific Learning

 

 

Други статии