3 съвета за децата, които не обичат да четат

Четенето е дейност, с която често запълваме свободното си време. Повечето от нас вече са забравили колко време и усилия ни е отнело да се научим да четем гладко. Ако детето ви не обича да чете или все още не може да чете, съветите по-долу могат да ви помогнат да го мотивирате.

Съвет #1: Занимавайте детето си с учебни дейности поне по 30 минути на ден 5 дни седмично.

Учебните дейности могат да бъдат забавни. Можете да опитате някои от следните начини, за да включите упражненията по четене в ежедневието на детето ви.

  • Четете списания заедно. Открийте списания, които са интересни за детето ви. Например National Geographic за деца е чудесно списание с много илюстрации и полезни факти, коити детето ви може да чете с интерес. Редувайте се да четете текстове в списанието и си говорете за снимките, които виждате. Кажете на детето си какво мислите за всяка от тях. Например: “Чудя се какво се случва с белите мечки през лятото. Ти какво мислиш?“ Като покажете на детето си как мислите, докато четете, ще насърчите детето си да направи същото.
  • ra-logoЧетете вечер преди лягане. Може би не можете да приложите този съвет, защото сте много заети през седмицата. Въпреки това можете да опитате да четете на детето си през уикендите и през ваканциите. Например можете да прочетете интересна глава от някоя книга заедно. Нека детето ви избере книгата, за да му бъде интересно да чете от нея. Редувайте се да четете всяка страница, за да бъде по-забавно и за двама ви.
  • Използвайте Fast ForWord! Програмата може да се използва както през лятната ваканция, така и през учебната година, за да подобри когнитивните умения на детето ви, на които не може да се обърне достатъчно внимание в училище. Ще видите резултатите дори само ако правите упражненията 30 минути на ден 5 дни в седмицата.

Съвет #2: Поддържайте интереса към четенето

diary-of-a-whimpy-childВсички ние учим най-добре, когато сме мотивирани и заинтригувани от това, което четем. Децата, коите не могат да четат или четат бавно, не са изключение. От какво се интересува детето ви? Кои предмети обича в училище? Най-добре ще бъде да го заведете в библиотеката или книжарницата и да му позволите да си избере книга, която ще му бъде интересна. Например “Дневникът на един Дръндьо“ е много популярна книга, обичана от милиони деца по света. Книгите, които съдържат спортни или културни факти, също могат да привлекат вниманието на детето ви и да го мотивират да чете повече. Например една книга за баскетбола може да помогне на детето ви да се научи да чете и в същото време да научи и термини от играта още докато е малко.

Въпреки че е важно да имате определено време за четене, можете да бъдете креативни и да включите четенето в ежедневните дейности. Например можете да четете етикетите, докато пазарувате заедно в супермаркета, да прочетете интересна статия във вестника, да четете табелите, докато се разхождате, да играете игри за римуване на думи или да насърчите детето си да прочете менюто в ресторанта, преди да поръчате. Възможностите за упражнения по четене са навсякъде, само трябва да ги използвате целенасочено, за да помогнете на детето си да подобри уменията си за четене.

Съвет #3: Играйте и мечтайте заедно

family-at-dinner-tableПонякога родителите съвсем погрешно смятат, че четенето е най-добрият начин да подобрят грамотността на детето си. Всъщност грамотността е способността гъвкаво да използваме езика. Говоренето, разказването на приказки и използването на въображението са страхотни начини да се изгради грамотността.

Например, можете да използвате времето в колата или на вечеря за разказване на истории. Разкажете история от детството си, като опишете героите и ситуациите колкото се може по-ярко. Подгонило ви е куче или сте намерили изгубено куче? В какво бяхте добри в училище (или не толкова добри)? Кога се запознахте с най-добрия си приятел или приятелка и какво обичахте да правите заедно? Какво обичахте да правите най-много като малки? Кога имахте неприятности и защо? Превърнете тези моменти в ярки истории, които да окуражат детето ви да ви слуша и също да ви разказва. Всички ние имаме истории за разказване! По този начин се изгражда езика и креативността и (семействата стават по-близки).

Източник: Scientific Learning

Други статии