Как мозъкът ти помага да четеш и защо това е важно?

Ако четеш това, най-вероятно вече умееш да четеш гладко. Сигурно си забравил колко усилия ти е коствало да се научиш да четеш в началото. И вероятно никога не мислиш за това какво се случва в мозъка ти, когато четеш имейла от шефа ти или любимата ти книга.

Всъщност, нищо не играе по-голяма роля в умението да четем от мозъка ни. Четенето е сложна задача. Благодарение на откритията на неврологията и технологията вече можем да се насочим към основните центрове в мозъка, който отговорят за ученето, и да открием областите и невронните пътеки, които мозъкът използва за четене. Ние не само разбираме защо някои хора четат гладко, а други не могат. Ние можем да помогнем да всеки по пътя към гладкото четене и разбирането на текстовете – пътешествие, което се случва изцяло в мозъка.

pretty-girl-reading-a-bookЕзиковите умения, които се изискват за четене, започват да се развиват още от първите звуци, които издаваме като бебета. Звуците, които чуваме в средата около нас като деца, активират езиковите умения и подготвят мозъка за езиковата комуникация, част от която е и четенето.

Всеки път, когато бебето чуе реч, мозъкът му учи правилата на езика, които по-късно се използват при четенето. Дори и детските песнички могат да помогнат на мозъка на бебето да се научи да разграничава звуците и да формира фонематичното възприятие – един от основните компоненти в подготовката за четенето. Когато детето е готово да чете гладко и ефективно, мозъкът се е научил да координира звуците и да ги свързва в езика. Той е напълно готов да координира езика при четенето и да разбира смисъла на прочетения текст.

Когато четем, мозъкът ни е подобен на симфоничен оркестър, в който отделните музиканти работят заедно, за да се получи завършената мелодия.

Слепооченият дял отговаря за фонематичното възприятие и декодирането/разграничаването на звуците, които чуваме.

Челният дял отговаря за възпроизвеждането на реч, гладкото четене, правилната употреба на граматиката и разбирането. С негова помощ ние разбираме граматичните правила в родния ни език.

Fast ForWord и Reading Assistant

Децата могат да станат добри в четенето с доста практика. Програми като Fast ForWord и Reading Assistant могат да им бъдат ценен помощник по пътя. Независими изследвания, проведени в Станфорд и Харвард, показват, че Fast ForWord променя физически мозъка. Изграждат се нови невронни връзки и се подсилват невроните пътеки в зоните за четене. Само след осем седмици деца, които преди не са можели да четат, развиват модели на мозъчна дейност, които наподобяват тези на децата, които вече четат гладко. И след като мозъчните модели се променят, четенето, декодирането, разбирането на смисъла на текстовете и езиковите функции също се подобряват.

Никога не е прекалено рано да покажете пътя към гладкото четене на детето си. Никога не е прекалено късно да помогнете на дете, което среща трудности с четенето, да се научи да чете по-гладко и да изпитва удоволствие от четенето.

Източник: Scientific Learning

Други статии