Как да помогнем на децата, които учат английски език?

Децата, които не могат да четат, не обичат да ходят на училище. Когато се опитваме да им помогнем и нищо не помага, ние чувстваме, че се проваляме в това, в което сме най-добри – да преподаваме.

Въпреки това има няколко начина, които помагат на учениците да станат по-добри в четенето, защото те „лекуват“ причината за проблема, а не симптомите му.

Изграждане на когнитивни умения

Една от причините много ученици да нямат напредък след дълги месеци уроци и упражнения е, че методите на обучение не са достигнали до корените на проблема. Това може да се дължи на социоикономическия статус на детето, когнитивните му умения и дори на структурата на мозъка му.

Някои училища използват Fast ForWord – програма, базирана на невропластиката, която се насочва към източника на проблемите на учениците в мозъците им. Тя помага на учениците да подобрят уменията си за четене, докато в същото време работят върху лексиката, граматиката, вниманието и уменията си за слушане с разбиране. Учениците, които използват програмата, подобряват значително академичните си резултати.

Подготвяне на мозъците на децата да чуват английски език

Учениците много трудно учат уроци на английски, преди да са развили уменията си да чуват и разбират езика. Научните изследвания показват, че когато се раждат, децата имат потенциал да научат всеки език. На 6-месечна възраст те започват да разпознават звуците в речта на техния роден език, на базата на това, което чуват. Например когато едно дете се е научило да разпознава 26-те фонеми в испанския език, за него ще бъде предизвикателство да научи 44-те фонеми в английския език.

Въпреки това, чрез подходящи упражнения за слушане на звуци, мозъците на децата могат да свикнат да разпознават фонемите в английския език. Тези упражнения увеличават продължителността на съгласните звуци, за да позволят на мозъка да ги разпознае. Когато това се случи, продължителността на звуците постепенно се доближава до тази в ежедневното общуване. Тези упражнения също могат да коригират грешно научени звуци в мозъците на децата, които имат предизвикателства с четенето.

Децата трябва да се упражняват да четат на глас

Друг начин да се помогне на децата с проблеми с четенето е те да четат на глас колкото се може по-често. Но понякога е трудно да се осигури „слушател“ на всяко дете, който да му помага, когато то среща затруднения. Именно затова програмата Reading Assistant е толкова полезна на децата с проблеми с четенето. Тя използва технология за разпознаване на речта, за да коригира и да помага на учениците, докато те четат на глас.

 

Други статии