Защо не трябва да пренебрегваме гладкото четене?

Гладкото четене е приоритет за мен в класната стая. Днес бих искал да споделя защо това е така. През годините забелязах, че гладкото четене е необходимо условие за четенето с разбиране. Много ученици, които срещат предизвикателства с разбирането, много често не могат да четат гладко.

Бих могъл да кажа, че четенето е „портата“ към разбирането. Когато учениците се научат да четат гладко, те разбират текста по-добре. Много изследвания доказват това.

Моето пътешествие започна, когато бях учител в Небраска и работех с деца, които не би трябвало да имат проблеми с четенето. Те бяха доста умни и се справяха отлично по останалите предмети. За съжаление, нямаха напредък в двете основни области на четенето по това време – разпознаване на думите и гладко четене.

teaching-reading-fluencyКакво следва след декодирането?

За щастие, тогава учех магистърската си степен и професорите в Университета в Небраска в Омаха ни даваха да четем някои от ранните научни статии, свързани с четенето, които излизаха тогава. Една от тях беше „Какво следва след декодирането?“ на Каръл Шомски. Д-р Шомски работи като специалист по четене и учи учениците си да разпознават думите до момента, когато станат специалисти в декодирането им. Въпреки това, учениците й почти не напредват в четенето и разбирането. В стремежа си да опита всичко, на нея й хрумва идеята да помоли учениците си да четат текст, докато едновременно слушат негов запис, направен от човек, който чете гладко. Учениците й трябва да се упражняват, докато се научат да четат сами. Не само че учениците й напредват значително, но и увереността им като читатели и мотивацията им да четат също се увеличават.

Методът на четене с повторение

students-readingДруга статия, която прочетох по време на магистърската ми програма, беше „Методът на четене с повторения“ на Джей Самюълс. В тази статия д-р Самюълс инструктира ученици, които почти не напредват в четенето, да прочетат един текст няколко пъти, докато достигнат определено ниво на гладко четене. След това те преминават на следващ текст и правят същото. Самюълс открива, че всеки път, когато учениците четат даден откъс, те подобряват всички аспекти на четенето си. Това се очаква. Неочакваното откритие е, че когато учениците преминават на нов текст, който не са виждали преди, има следи на подобрение на четенето им. Учениците пренасят нещо, което са научили в предните упражнения, в новия текст. Това е истински напредък за тях.

Аз реших да опитам тези методи с моите ученици, които също не напредваха въпреки усилията ми. Накратко, те се упражняваха, докато слушаха запис на текста или докато аз им го четях. Учениците, които преди имаха затруднения, започнаха да напредват. В някои случаи напредъкът им беше смайващ. Оттогава използвам и изучавам тези методи.

Как да научим учениците да четат гладко?

teacher-reading-in-front-of-the-classОбучението по четене включва няколко компонента. Важно е да покажем на учениците какво означава да четат гладко. В много класни стаи в страната учениците мислят, че гладкото четене е еквивалентно на това да четат бързо, без значение дали разбират текста, или не. Какъв по-добър начин да им покажем какво означава гладко четене от това да четем пред тях и да обсъждаме напредъка им.

Гладко четене се развива и когато учениците четат текст, докато слушат запис на негов прочит. Това може да се направи, като дадем на учениците записи на текста или ги инструктираме да четат заедно с нас или със съучениците си. Упражнението е друг начин да се постигне гладко четене. Упражненията по четене трябва да бъдат задълбочени и обширни. Задълбочено четене означава учениците да прочетат текста няколко пъти, докато могат да го четат гладко по начин, който отразява и подсилва значението му. Обширно четене означава учениците да четат разнообразни текстове, за да обогатят лексиката си, разпознаването на думите и знанията си.

Източник: Scientific Learning

Други статии