Как да бъдете интересен събеседник?

Случвало ли ви се е да говорите с някого подробно на тема, която ви вълнува, а след няколко дни, когато отново споменете същата тема, той да не си спомня и думичка от това, което сте му казали? Знаете, че ви е слушал внимателно и не разбирате как така не е запомнил това, за което сте говорили.

Отговорът на този въпрос е свързан с хормон в мозъка, който трябва да присъства при човека, за да си спомни информацията, която е чул. Този хормон се нарича „допамин“. Може би сте чували, че това е хормонът, който се отделя в мозъка, когато получаваме някаква награда. Той се отделя и когато човек залага и печели (или губи), взима пристрастяващи наркотици като кокаина или се впуска във вълнуващо приключение.

two-girls-chatting-and-laughingЗа много от децата и възрастните ученето на нови неща е приключение и носи удоволствие. Затова нивата на допамин в мозъка се увеличават и ни позволявят да си спомним информацията, която сме научили. Когато нивата на допамин са ниски, новата информация буквално влиза и излиза от мозъка ни и се губи.

За мен допаминът е като бутона „съхрани“ за мозъка. Когато той присъства в мозъка ни по време на дадено преживяване, ние го запомняме в детайли. Когато отсъства, нищо не се задържа в мозъка ни. Има някои области в мозъка, които увеличават мотивацията и интереса ни към дейностите и са известни под общото название „център на удоволствието“. Колкото по-мотивирани и заинтригувани сме от дадена дейност, толкова повече допамин се отделя и толкова по-добре запомняме новите неща. Центърът на удоволствието ни помага да останем фокусирани и да повтаряме дейностите, които ни носят положителни емоции. Например може в мислите си да се завръщаме на място, където са ни се случили хубави неща, или да си спомним интересна информация, която сме прочели в Интернет.

Може би си задавате следния въпрос: „Как да увелича нивата на допамин в мозъците на хората около мен, за да бъдат мотивирани да запомнят това, което им казвам?“. Вярвате или не, отговорът на този въпрос е много прост: представете информацията като нова и забавна“.

women-talking

Защо информацията, която споделяте, би била важна и интересна за приятелите ви?

Това е главният въпрос, който би трябвало да си зададете, преди да разкажете дадена история. Дали ще ги развълнува, или ще им даде отговор на въпрос, който си задават отдавна? Може би дори ще оправи настроението им и ще ги накара да се чувстват специални. Например някои учители преподават физика, като карат учениците да построят мост с клечки за зъби. Така извеждат теорията от обичайния й контекст и я представят по по-вълнуващ начин, за да заинтригуват и развълнуват учениците си. По същия начин, когато вие увеличите вълнението на събеседника си от фактите, които споделяте с него, ще увеличите нивата му на допамин и той ще си спомня разговора, който сте провели, за дълго.

Защо нещата, които приятелите ви правят, са важни за вас?

Важно е също да хвалите приятелите си за нещата, които правят за вас. Да, най-вероятно знаят, че сте им много благодарни, но не пречи да им го кажете отново. Похвалата е един от най-добрите начини да увеличите нивата им на допамин и да гарантирате, че те ще се чувстват удовлетворени и спокойни във вашата компания. Някои от вас сигурно са открили мощния ефект от похвалата, когато се опитали да убедят съпрузите (или съпругите си) да поемат повече задължения вкъщи. Например сигурно сте казвали: „Скъпи, справяш се чудесно с миенето на чиниите. Кухнята винаги блести, след като приключиш.“

Нивата на допамин в мозъка определят дали дадено преживяване ще остави отпечатък в съзнанието ни. Когато разказваме история, която е интересна и вълнуваща, събеседника ни я запомня за по-дълго. Освен това, когато хвалим приятелите ни за нещата, които правят за нас, нивата им на допамин се увеличават и те се чувстват оценени и специални. Допаминът води до пристрастяване, а нашата цел е да „пристрастим“ събеседниците ни към разговорите с нас.

 

 

 

 

 

Други статии