Ефектът от кофеина върху нас и децата ни

Каквото и да е вашето лично мнение за кафето и колата, ние като общество сме превърнали употребата на кофеин в ежедневен ритуал. За някои това е нещо, с което да се поглезят сутрин, докато за други е абсолютна необходимост.

Въпреки че това е проблем на възрастните, когато децата са наоколо, те виждат един лош пример за подражание. Всеки път, когато се отбиваме да си купим дневната доза кафе или казваме „Имам нужда от кола”, ние даваме сигнал на децата ни, че това е неизменна част от нашето ежедневие.

Навикът ни да приемаме кофеин

a-cup-of-coffeeНе се заблуждавайте: кофеинът е наркотик. Той е психоактивно вещество, което блокира действието на аденозина и рецепторите му. Най-общо казано, кофеинът се свързва с рецепторите на аденозина в нервните клетки, но вместо да забавя дейността им, той я засилва. Също така, аденозинът разширява кръвоносните съдове, а кофеинът ги свива.

Ползите от това варират от по-добра концентрация (Смит и Роджърс, 2000) и изострен слух (Либерман и др., 1987) до по-бързи рефлекси (Дърлак, Либерман и др., 1987).

От друга страна, кофеинът повишава кръвното налягане, ускорява сърдечния ритъм, нарушава циклите на съня и оказва негативно влияние върху периодите на внимание.

Когато тялото ни свикне с кофеина, ефектът от него намалява и то започва да изисква повече кофеин, за да функционира нормално. Едно изследване показва, че децата между 9 и 10 години, които редовно пият две или повече коли на ден, не са толкова бодри, колкото връстниците им, които не пият кола. Накратко, колкото повече кофеин приемаме, толкова по-малко ефект има от него и сме по-неспособни да поддържаме нормалните нива на бодрост.

Как децата приемат кофеин?

cans-of-carbonated-drinksДецата и тийнейджърите основно приемат дозите си кофеин чрез колата и енергийните напитки. По време на най-важните години от развитието си, те ежедневно са изложени на комбинираното действие на захарта и кофеина. Робинсън и Беридж говорят за захарта като за „естествено възнаграждение”. То „активира подобни пътища на възнаграждение като кокаина, амфетамините и никотина.”

Заедно с намалената функция на мозъка, тези навици могат да допринесат за заболявания като диабет и затлъстяване.

Всички знаем, че детството и юношеството са периодите, в които мозъкът се развива най-бързо. Здравият сън и добрата храна са ключови елементи за поставянето на основите за бъдещото здраве на мозъка и тялото. Консумацията на кофеин и захар пречи и на двете.

Ние знаем кои са навиците, които допринасят за здравословния начин на живот. Поддържането на здравословна диета, достатъчното количество сън и избягването на наркотиците са ключови уроци, които искаме децата ни да възприемат. Какво можем да направим, за да стане това?

Колкото и да е трудно, може би трябва да започнем със себе си, като се откажем от дневната доза кафе и кола. Така ще направим първата стъпка към това да дадем добър пример на децата си. Когато обръщаме внимание на навиците ни, може би можем да помогнем на децата ни да поемат контрола върху техните.

Източник: Scientific Learning

Други статии