Простите неща, които правят вас и мозъка ви щастливи

Какво би ви направило щастливи? Или да бъдем по-конкретни – какво би направило мозъка ви щастлив? И нека се фокусираме върху неща, които са прости и лесни за постигане вместо върху неща като печалба от лотарията.

Алекс Корб е учен невролог в Калифорнийския университет в Лос Анджелис и автор на книгата „The Upward Spiral”. Той има някои предложения за прости неща, които могат да ви накарат да се почувствате по-щастливи всеки ден…

Слушайте музика от времето, когато сте били най-щастливи

Музика засяга мозъка по интересен начин: напомня ви за места, където сте я слушали преди.

В университета ли бяхте най-щастливи? Пуснете си музиката, която сте обичали да слушате тогава, и тя ще ви пренесе на по-щастливо място и ще оправи настроението ви. Алекс твърди:

„Един от най-силните ефекти на музиката идва от способността й да ни напомня за предишни места, на които сме я слушали. Да кажем, че сте били най-щастливи в университета. Ако започнете да слушате музика, която сте слушали по това време, тя може да ви помогне да се почувствате свързани към това по-щастливо време от живота ви и да го почувствате по-близко.”

Усмихвайте се и носете слънчеви очила.

Мозъкът не е много умен. Понякога той получава прекалено много излишна информация и не знае как точно да се чувства. Затова се оглежда наоколо за подсказки. Това се нарича „биофийдбек”. Алекс казва:

„Биофийдбекът е идеята, че мозъкът винаги усеща какво се случва в тялото ви и анализира информацията, за да реши как трябва да се чувства в дадената ситуация.”

Чувствате се щастлив и това ви кара да се усмихнете. Това работи и по друг начин: когато се усмихвате, мозъкът ви може да засече това и да си каже: „Усмихвам се. Това най-вероятно означава, че съм щастлив.”

Щастието ви кара да се усмихнете, а усмивката създава щастие. Чувствате се тъжен? Усмихнете се, все пак. Изследването показва, че усмивката дава на мозъка толкова удоволствие, колкото 2000 блокчета шоколад или 25 000 долара.

А защо имаме нужда от слънчеви очила? Ярката светлина ни кара да примижаваме, а така изглеждаме притеснени. Познайте какъв биофийдбек създава това. Точно така. Мозъкът може да разтълкува, че сме нещастни.

Слънчевите очила не ни карат да примижаваме и мозъкът най-вероятно ще си каже: „Хей, всичко е наред.”

Така че, усмихвайте си и носете слънчевите си очила. Те ще ви накарат да изглеждате готини и да се чувствате по-щастливи.

Други статии