Смартфоните правят ли ни по-глупави?

Когнитивните ви способности са значително намалени, когато смартфонът ви е наблизо – дори и когато е изключен. Това е резултатът от най-новото проучване на McCombs School of Business в Тексаския университет в Остин.

Асистент-професорът от McCombs Ейдриан Уорд и колегите му провеждат експерименти с близо 800 души, които използват смартфони. Те за първи път измерват колко добре хората могат да изпълняват задачи, когато смартфоните им са наблизо, дори и без да ги използват.

Експеримент 1:

В един от експериментите, учените инструктират участниците да седнат на компютър и да решат поредица от тестове, които изискват пълна концентрация, за да се постигнат добри резултати. Тестовете са създадени така, че да измерят наличните когнитивните способности на участниците. Това са способностите на мозъка да задържа и обработва информация във всеки един момент. Преди да започнат, участниците на случаен принцип са инструктирани да оставят смартфоните си на масата с екрана надолу, в джоба си, в чантата си или в друга стая. Всички участници са инструктирани да изключат звука на телефоните си.

Учените откриват, че участниците, чиито телефони са в друга стая, се справят значително по-добре от тези, чиито смартфони са на масата, и от тези, които прибират смартфоните си в джоба или в чантата си.

Тези открития предполагат, че самото присъствие на смартфона намалява наличните когнитивни способности и уврежда когнитивната функция. Няма значение, че хората чувстват, че отдават цялото си внимание и фокус на задачата. „Забелязваме линеен тренд, който показва, че колкото по- лесно забележим е смартфонът, толкова повече когнитивните способности на участниците намаляват”, твърди Уорд. „Съзнанието ни не мисли за смартфона. Въпреки това, процесът, който изисква от нас да не мислим за нещо, използва една част от ограничените ни когнитивни ресурси. Това е теч на мозъка.”

Експеримент 2:

В друг експеримент учените наблюдават как зависимостта на човек от смартфона му – колко силно човекът чувства, че има нужда от смартфон, за да прекара деня си – засяга когнитивните му способности. Участниците изпълняват същата серия от компютърни тестове като първата група. На случаен принцип някои от участниците трябва да държат смартфоните си на масата пред тях с екрана нагоре, в джоб, в чанта или в друга стая. В този експеримент някои участници също са инструктирани да изключат телефоните си.

Учените откриват, че участниците, които са най-зависими от смартфоните си, се справят по-зле в сравнение с по-малко зависимите си колеги. Това е така само когато те държат смартфоните си на масата или в джоба или чантата си.

Уорд и неговите колеги също откриват, че няма значение дали смартфонът е включен, или изключен и дали е с екрана надолу, или нагоре на масата. Когато имаме смартфон, който е пред нас, или който лесно можем да вземем, това намалява способността ни да се фокусираме и да изпълняваме задачите си. Това е така, защото част от нашия мозък е зает със задачата да не взимаме смартфона си.

„Участниците не се разсейваха, защото получаваха известия на телефоните си”, казва Уорд. „Самото присъстие на смартфоните им беше достатъчно, за да намали техните когнитивни способности.”

Източник: Science Daily

Други статии