Полезно ли е децата да учат два езика едновременно?

През годините много експерти са обсъждали предимствата и недостатъците на това да учиш бебето си на втори език. От една страна, звучи страхотно децата да говорят свободно два езика още преди да тръгнат на училище. От друга страна е притеснително, че добавянето на втори език може да причини объркване и дори забавяне на развитието на малките деца.

Какво показват научните изследвания?

За щастие, Джанет Уъркър, психолог в Университета на Британска Колумбия, и нейните колеги откриват, че ученето на два езика едновременно не причинява объркване. Вторият език може да даде на малките деца умствени предимства над връстниците им, които знаят само един език. Учените откриват, че децата, които владеят два езика, развиват засилена визуална чувствителност към езика освен обикновената звукова чувствителност.

Хора в доста страни говорят по няколко езика. Досега учените не са намерили убедителни доказателства за езиково объркване при децата, които паралелно учат два или повече езика. Децата, които растат в домове, в които се говорят по два езика, често ги сместват. Едва когато станат на три години, те превключват между двата езика.

Изследването също проверява визуалното различаване на четири, шест или осеммесечните бебета. Резултатите показват, че в двата по-ранни етапа, децата могат да различават два езика, когато гледат видео с човек, който говори, докато звукът е спрян, дори ако познават само единия език. На осем месеца, мозъците на бебетата различават два непознати езика само докато гледат някой, който говори. Следващите проучвания ще определят колко дълго тази способност се поддържа в детството. До този момент, изглежда, че има дългосрочно влияние от ранното излагане на допълнителни езици.

Проучването също отбелязва, че бебета, които израстват в билингвична среда по-добре разпознават промяната в тона на гласа или изражението на лицето. Друго проучване показва, че децата, които владеят два езика, умеят да учат по-гъвкаво.

Ако говорите два езика, споделете ги с децата си от първия ден. Разширяването на кръгозора на детето с втори език може да осигури по-силни умствени умения. Освен това, детето ще развие по-осезаеми социални умения и по-добри умения за учене като цяло. Не е необходимо да използвате видеа, флаш карти и други опции за учене. Достатъчно е само да говорите и да четете на децата на дадения език.

Други статии